Ahimsa means not to injure any creature by thought, word or deed. True ahimsa should mean a complete freedom from ill-will and anger and hate and an overflowing love for all.
— Mahatma Gandhi
sun in hands 1.PNG
Toen ik jaren geleden in India was, zag ik een schurftige hond. De meeste mensen gingen in een grote boog om hem heen. Maar ik verzorgde zijn wonden. Later leerde ik dat hij ‘Ahimsa’ heette, ‘geweldloosheid’. Ik besefte dat dat precies was wat hij me geleerd had – liefde tonen voor elk wezen, ongeacht zijn uiterlijk.
— Ann

Ahimsa yoga ontstond vanuit een bezieling om startend vanuit een gezond lichaam en gezonde geest zachtheid en rust te brengen. Ann werkte reeds jaren als osteopate en gebruikte ook yogatechnieken als complementaire oefening voor verder herstel van de patiënt. Ze besloot yoga nog meer tot bij de mensen te brengen en een studio te starten. Daaropvolgend ontmoette Ann Esther en besloten ze samen te werken. Intussen bestaat het team uit 6 docenten, elk met hun eigen aanbod!

Het Sanskritwoord Ahimsa betekent 'geweldloosheid'. Maar dit begrip staat niet alleen voor 'afwezigheid van geweld'. Centraal staat ook het omgaan vanuit begrip en liefde, zowel met jezelf als met anderen.

Yoga laat je toe om jezelf uit te dagen, maar leert je ook om je eigen grenzen te respecteren. Het helpt je om kracht en energie te vinden, en je tegelijkertijd ook rustiger en ontspannen te voelen. En, zoals een steen kringen maakt wanneer je hem in het water gooit, zo heeft yoga ook een positieve invloed op je omgeving.

Yoga leerde me niet alleen dat ik meer kracht bezit dan ik altijd dacht. Ik leerde ook beter om te gaan met mijn eigen grenzen, ze te respecteren, en mij er niet voor te schamen. Ik ontdekte beide aspecten op de yogamat, en langzaamaan begin ik ze in mijn dagelijkse leven te integreren.
— Esther

Bij Ahimsa yoga geven verschillende yogadocenten klassieke hatha yoga  met aandacht voor pranayama (ademhalingsoefeningen) en mindfulness. Naast de klassieke hatha yogalessen voor volwassenen verzorgt Ahimsa Yoga ook Iyengar yoga, asthanga yoga, vinyasa yoga, yin yoga, zwangerschapsyoga, postnatale yoga, jongerenyoga (ca. 14-19 jaar), kinderyoga (ca. 8-13 jaar) en meditatie. De lessen kunnen uitdagend (yang) zijn of net zacht (yin), of een mooie combinatie tussen de twee, en houden rekening met de noden van de groep. Of je nu al jaren yoga doet, of je start er pas mee, bij Ahimsa yoga vind je een veilige en ontspannen sfeer waar iedereen kan openbloeien zoals hij/zij is.